Bozcaada Hakkında

BOZCAADA’YA NASIL GELİNİR?

Bozcaada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı küçük bir ada. Türkiye’nin üçüncü büyük adası olan ada, Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde yer alıyor. 

Bozcaada, 12 koy ve 12 buruna sahip. Adanın etrafında 17 küçük adacık yer alıyor. Ada Akdeniz ikliminin etkisi altında ve oldukça düşük bir nem oranına sahip.

Çanakkale’nin bir ada ilçesi olan Bozcaada’ya karayolu ile ulaşım mümkün olmamakla birlikte Geyikli’den kalkan feribotlar ve Çanakkale’den kalkan deniz otobüsleri ile gelinebilmektedir. 

Bozcaada’ya İstanbul’dan ve farklı şehirlerden ulaşmak isteyen misafirlerimiz ise karayolu ile Geyikli’ye ulaşabilirler. Bozcaada feribotla ulaşımın oldukça kolay olduğu bir konumdadır.

Bozcaada’ya Çanakkale İl Merkezinde bulunan İskeleden ve Ezine İlçesi Geyikli Beldesinde bulunan Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş’ne ait deniz araçlarıyla ulaşılır.

Yaklaşık 30 dakikada adaya ulaşabilirsiniz. Kışın günde 3 kez, yazınsa hemen hemen her saat başı sefer olsa da saatler değişebilmektedir.

Bozcaada’ya gelirken yoğunluğun yaşandığı özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında feribot işletmesi Gestaş’ın sitesi https://www.gdu.com.tr/ den randevu alarak feribot doluluğu ve sıra bekleme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

DESTİNA SUIT OTEL’E NASIL GELİNİR?

Ada merkezine yaklaşık 1-1,5 km olan, Tuzburnu yolu üzerinde Tekirbahçe mevkiinde bulunan otelimize araç ya da yaya yolu ile gelebilirsiniz. Otelimiz, merkeze araç ile 3, yürüyerek 15 dakikalık mesafede bulunmaktadır. 
Araçsız gelen misafirlerimiz için ücretsiz servisimiz bulunmaktadır.

BOZCAADA’DA GEZİLECEK YERLER

Harika güzelliklerle dolu Bozcaada’yı keşfetmenin en keyifli yolu kendinize ait bir araç kullanmak. Ama Bozcaada fazla engebeli olmayan yapısıyla yürüyüş yapmak ve bisiklet kullanmak için de ideal bir yer. 

Ufak bir adada olduğunuz için kaybolmaktan korkmadan gerek aracınız gerek motosikletiniz gerek bisikletiniz ile yollara bırakabilirsiniz kendinizi. Adanın anayolları düzgün ve asfalt ile kaplı. Sizi bazı koylara ulaştıracak toprak yolların ise sadece bir kısmı araçla girmek için müsait. Yine de aracınızla gideceğiniz hiçbir yerde park sorunu yaşamayacaksınız.

1.Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri

2.Bozcaada Kalesi

Bozcaada’da görülecek yerlerin başında gelen kale, adanın en görkemli yapılarından biri. Tarihte istilalara her zaman açık olan Bozcaada’yı koruyabilmek için kurulan kalenin, kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. 

Kale, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Güney cephesi 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeğiyle adadan ayrılmıştır. Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunuyor.

Venedikliler, Cenevizliler, Fenikeliler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde adanın korunması amacıyla kullanılan kale günümüzde bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Dışı kadar içi de görkemli olan kalede, ada etrafından çıkarılmış amforaları, eski mezar taşlarını ve tarihi eserleri görebilirsiniz.

Kaleyi 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

3.Rum Mahallesi

4.Bozcaada Müzesi

5.Göztepe

6.Şarap Fabrikaları

7.Köprülü Mehmet Paşa Camii

8.Meryem Ana Kilisesi

Diğer ismi Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi. Bozcaada’daki Rum Ortodoks cemaate ait, ibadete açık olan tek kilisedir. Rum Mahallesinin tam ortasına konumlanmıştır. 

Giriş kapısında 1869 tarihi okunan kilisenin, ilk yapılış tarihinin Venedikliler zamanına kadar uzandığı düşünülüyor. Avlusundaki 4 katlı çan ve saat kulesi zamanın aşındırmasıyla yer yer yarılıp parça düşürmeye başladığından, 1980’lerde kısmen sökülmüş ve kule metal kafes içine alınmıştır. Yüksekliği 23.8 mt. olan kilisenin kulesini restore çalışmalarına 2006 yılında başlanmış ve 2007 yılında tamamlanmıştır. Bu çan kulesiyle ada merkezi eski silüetine kavuşmuştur.

Kilisenin içi, ancak pazar sabahları yapılan ayin için açıldığında görülebilmektedir. Onun dışında ziyarete kapalıdır.

BOZCAADA’DA DENİZE GİRİLECEK PLAJLAR

1.Ayazma Plajı

Bozcaada’nın en ünlü plajı olan Ayazma, merkeze ve Destina Suit Otel’e 7 km mesafede konumlanıyor. Ayazma plajı halka açık olan bir plaj olma özelliği taşıyor. Bu yüzden Ayazma Plajı’na giriş için tatilcilerin herhangi bir ücret ödemesi gerekmiyor. Bunun yanı sıra plajda şemsiye ve şezlong kiralanabiliyor.

Plaj çevresinde kafeler, restoranlar, alışveriş olanaklarının yanı sıra deniz bisikleti, jet-ski gibi aktivite olanakları da bulunuyor.

2.Akvaryum Koyu

Adanın en özel noktalarından biri de Akvaryum Koyu ya da diğer adıyla Mermer Burnu…Bozcaada seyahati planlayanların listesine mutlaka eklemesi gereken koylardan biri. Burası Bozcaada’nın merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta. Konum olarak Destina Suit Otel’e ve adanın merkez plajı Ayazma’ya araçla 5 dakika uzaklıkta.

Ada müdavimlerinin yaz sezonu boyunca doldurduğu koya özel araçla ulaşılabiliyor. Sualtı yaşamı açısından zengin bir çeşitliliğe sahip koy, özellikle dalış yapmak isteyenler için harika manzaralar sunuyor. 

3.Tuzburnu Koyu

Bozcaada’nın en batısında bulunan koy, Tuzburnu Feneri’nin hemen yanında yer alıyor. Buraya ulaşım özel araçlarla sağlanırken, ilçe merkezinden Tuzburnu tabelalarını takip etmeniz gerekiyor.

Denizi oldukça berrak olan koyda plaj bakımından hizmet veren bir tesis bulunmuyor. Bu sebeple girişler için ücret ödemenize gerek yok. Ancak buraya gelirken hasır ve şemsiyelerinizi yanınızda getirmenizde fayda var.

4.Tekirbahçe Koyu

Bozcaada merkeze yaklaşık 1,5 km mesafede bulunan Destina Suit Otel’in de konumlandığı Tekirbahçe mevkiinde olan bu koya, ana yoldan otelimizin önünden sola ayrılan yol üzerinden ulaşabilirsiniz. Poyraz Limanı‘ndan kıyı boyunca yürüdüğünüzde de Tekirbahçe’ye ulaşabilirsiniz.

Plajda herhangi bir tesis yok. Kendi sandalyenizi ve şemsiyenizi götürmelisiniz. 

5.Poyraz Limanı Koyu

Bu koy, ada merkezine en yakın koylardan biri olup merkezden yürüyerek 15 dakikalık uzaklıkta.

6.Beylik Koyu

Beylik Koyu, adanın gizli saklı kalmış koylarından birisi. Ayazma Plajı’ndan manastır yönünde merkeze doğru giderken sağdan ayrılan ilk yola saptığınızda bu koya ulaşabilirsiniz.

Bu koyda işletme, şezlong ve şemsiye yok. Bu sebeple buraya giderken yanınıza en azından şemsiyenizi ve suyunuzu almalısınız.

7.Çayır Koyu

Rüzgar sörfü yapanların tercih ettiği Çayır Koyu adanın kuzeyinde yer alır. Adanın merkezine 45 dakikalık yürüme mesafesindedir. Rüzgar sörfüne elverişli olmasından dolayı koyda bir de kitesurf okulu var. İlginiz varsa ders de alabilirsiniz. Okul bünyesinde ayrıca şemsiye ve yastıklarla beach hizmeti veren, yemek yiyebileceğiniz, serin bir şeyler atıştırabileceğiniz bir yer de bulunuyor. Bu koy, aynı zamanda 2015 yılında Avrupa Şampiyonası’na da ev sahipliği yaptı.

8.Mitos Plajı

Mitos Beach, merkeze yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Kendine özgü kumsalı ve berrak denizi olan bu plajda, hem gündüz hem de gece devamlı olarak restoran hizmeti de var. Plajda şezlong ve şemsiye de kiralayabilirsiniz.

9.Habbele Plajı

Plaj iki kısımdan oluşuyor, birinci kısım yani yoldan hemen girişteki yer. Burada ücretli şemsiye ve şezlonglar var. İkinci kısımda şemsiyelerin hemen yanında koyun sağ tarafı. Orası da şemsiye ve şezlonga para vermek istemeyenlerin yeri. Plaj tamamen kumluk, denizi ise ara ara küçük ve az sayıdaki taşlıklardan oluşuyor.

10.Sulubahçe Plajı

Ayazma Plajı’nın hemen yanı başında yer alan koydur. Plajda herhangi bir tesis yok ancak ücretli şezlong ve şemsiye hizmeti bulunuyor. İsterseniz kendi sandalyenizi ve şemsiyenizi de götürebilirsiniz.

11.Ayana Koyu

Bozcaada merkeze 7 km mesafede yer alan Ayana Koyu, sahip olduğu berrak denizi, pürüzsüz altın sarısı kumsalı ve sakinliği ile hem ada sakinleri hem de dışarıdan gelen yerli ziyaretçiler tarafından tercih edilen yerlerden biridir. Burası aynı zamanda sırt çantalı gezginlerin çadır kampı atmak için tercih ettiği bir yerdir.

WC, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye kiralama olanakları bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi plaja gelmeden önce temin etmelisiniz.

BOZCAADA ETKİNLİKLERİ

1.Bozcaada Gökyüzü Şenlikleri (Uçurtma Şenliği)

2010 yılında 1.si düzenlenen uçurtma şenliği ne kadar çocuklar için planlansa da zamanla 7’den 70’e herkesin katıldığı geleneksel bir şenlik halini aldı.

Şenlik her yıl belirlenen tarihte sabah 10 civarında Cumhuriyet Meydanında uçurtmaların dağıtılması ile başlıyor.

Şenlikte uçurtma yapımı, müzik, dans, animasyon gösterileri de çocukların eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor.

Aynı zamanda farklı kategorilerde uçurtma yarışmalarının düzenlenmesi çocukların yoğun enerjisi ile yarışmanın akşam saatlerine uzamasına neden oluyor.

Rengarenk bir gökyüzüne şahitlik edilen Şenliğin sonunda yarışmada dereceye giren miniklere hediyeleri Belediye Başkanı ve Bozcaada Kaymakamı tarafından veriliyor.

2.Bozcaada Yarı Maratonu

3.Bozcaada Yerel Tatlar Festivali

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği(BOZTİD) tarafından düzenlenen festival, Bozcaada meydanında birbirinden güzel ada yemekleri ve uluslararası mutfaklara ait yemeklerin tadımlarıyla başlayan ve akşam kale içinde düzenlenen konser ile devam ediyor. Organizasyon, pazar günü öğle saatlerinde konuklar Ada’dan ayrılırken limanda Denizkestanesi tadımı ile son buluyor.

Festivalde hem adaya özgü özel yemekleri ustaların elinden yemek hem de bu yemeklerde kullanılan ürünleri öğrenip satın almak mümkün oluyor.

4.Bozcaada Salhane Şarap Tadım Günleri ve Şarap Söyleşileri

5.Ozanın Günü ve Homeros Okumaları

6.Bağ Bozumu Turları

7.Bozcaada Caz Festivali

8.Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali

9.Run the Island Bozcaada

10.BIFED – Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali

-Her sene değişen etkinlik takvimini öğrenmek için bizi arayabilirsiniz-